Ochtendeditie van zaterdag 4 augustus 2018

Ochtendeditie van zaterdag 4 augustus 2018

Beste vrind Blônd,

Waat ein hèts! We hebben ons persoonlijk hitteplan in werking gesteld met de ingebruikname van een derde koelkast. Veur ‘t bruin. Vrienden hebben sinds jaar en dag een klapperboom in de haof. Ze zijn er grueëts op en steken veel energie in de verzorging. Deze zomer rijpen er voor het eerst kokosnoten aan. Geleefde sjarmezenger van Tegele en umsjtreke, laat dit eens tot je doordringen. Venlose kokosnoten. Je grootvader Bertus van de groentewinkel aan de Bolwaterstraat zou het niet geloofd hebben. Kokosnoten kwamen uit de missielanden. Maar praktiserende katholieken zien het huidige Nederland als missieland, dus misschien groeien daarom hier kokosnoten.

Voor wie ik grote bewondering heb, zijn de parcaholics die bezig zijn met de voorbereidingen van het Zomerparkfeest. Gisteren ben ik het Julianapark ingelopen. Mij schoot opeens een liedje door het hoofd van jouw oom Ad: Laot òs gaon, laot òs gaon mien leefste Klara, dich en ik weej allebei nao de Sahara. Nergens is nog een speerke greun graas te zien. De hitte riep herinneringen op. Aan het jaar waarin Ome Willem optrad en er opeens een wespenplaag was. Vanaf het hoofdpodium deden we een oproep om aek. Halve flessen of kletskes, alles was welkom. We hebben het geweten. Jaren later stonden er in de voorraadcontainer nog dozen met aangebroken flessen aek. In 1993 was het ook smoor, maar dit jaar wordt tijdens het opbouwen het hitterecord gebroken. Wanneer je onder die omstandigheden als vrijwilliger toch aan het werk gaat, is dat bijzonder. Voor mij zijn de parcaholics de Helden van 2018.

Had ik het over een haof? Pas geleden zijn we in d’n Bookend geweest. Aan de Overkorenweg, in de idyllische haof van de familie Bosch. We kregen er een kruiden high tea met uitleg over ‘alles wat groeit en bloeit en ons altijd weer boeit’. Ik ben niet van het type doe-mij-een-citroenmelissethee, maar dit was een interessante ervaring. Het mooiste van d’n Bookend bleef aevel bewaard tot het moment dat we er vertrokken. Bij het viaduct over de A73 staat een bord met de tekst: Geef elkaar de ruimte. Als we ons die raad ter harte nemen, wordt de hele wereld een beetje als de haof aan de Overkorenweg. Een idylle.

Hald dich,

Bril

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s