Ochtendeditie van woensdag 29 augustus 2018

Ochtendeditie van woensdag 29 augustus 2018

Van onze correspondent in het Grensland

We zijn altijd spits op verweesde automaten aan straat. Buiten dienst gestelde automaten voor nylonkousen, condooms, snacks, tabakswaren en wat dies meer zij. Mooie uitdrukking toch? Wat dies meer zij. Ook al in onbruik geraakt net als automaten aan straat. Bij de dienstingang van Frischdienst Kaas op de hoek van de Synagogenstrasse en Marktplatz in Kaldenkerken hangt een mysterieus kastje van Agfa. Het is dan weliswaar geen automaat, maar toch. Alleen al hoe het in de hoek is opgehangen, roept vragen op. Waarom niet iets meer naar rechts? Compositorisch gezien was dat beter geweest. De uitdrukking ‘je in een hoek laten drukken’, heeft hier een bijzondere dimensie gekregen. Hoe komt de Agfa Color Service Box er en door wie werd hij gebruikt? Wisselden hier ten tijde van de Koude Oorlog spionnen en een lokale agent van de Stasi berichten uit? Waarom wordt de plek bewaakt met een camera, zoals te lezen staat op het witte bordje op de blauwe deur?

In de goede oude tijd van de analoge fotografie deponeerden fotografen en fotovakhandelaren, wanneer ze hun nering sloten, de belichte fotorolletjes van hun klanten in deze blikken kastjes. Bodes van de fotolaboratoria hadden de sleutels. ’s Nachts maakten ze een ronde door verschillende steden en dorpen in een bepaalde regio en haalden de rolletjes op. Bij een volgende ronde werden de ontwikkelde foto’s en de bijbehorende negatieven weer in de Agfa Color Service Box gelegd. Het kastje in Kaldenkerken is circa 35 bij 50 bij 35 centimeter groot. De vormgeving is typisch voor de jaren zeventig van de vorige eeuw. Door de triomfale zegetocht van de digitale fotografie is de Agfa Color Box buiten gebruik geraakt. Het is erfgoed uit de epoque van de analoge fotografie geworden. Erfgoed om te koesteren, voegen we er gehaast aan toe.

Onze belangstelling voor het kastje en zeker het feit dat we het uitgebreid gingen fotograferen, wekte argwaan bij een toevallig passerende fietser van onbestemde leeftijd. Hij reed richting het centrum van Kaldenkerken of kwam ervandaan. Als door een wesp gestoken, remde hij. Wat spoken die twee (wij dus) daar uit bij de dienstingang van Frischdienst Kaas, moet hij hebben gedacht. Je hoort heutzutage alleen maar over narigheid. De man observeerde ons opvallend. Toen we even later lege flessen deponeerden in de daarvoor bestemde glasbakken op de Marktplatz, cirkelde hij op de fiets om onze auto. Terug richting Venlo reden wij in een slakkengang achter hem aan. Hij draaide zich verschillende malen om en keek ons nerveus aan. In de Bahnhofstrasse passeerden we hem. We wuifden nog even. De heer van onbestemde leeftijd stapte van zijn rijwiel met trommelremmen, greep naar zijn telefoon en maakte een digitale foto van onze auto. In tegenstelling tot vroeger, de tijd van de Agfa Color Service Box, kon hij meteen vaststellen of de foto gelukt was. Een vooruitgang, inderdaad.

We gaan graag naar Frischdienst Kaas in Kaldenkerken vanwege het altijd wisselende assortiment en de uiterst gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Bovendien is boodschappen doen hier precies het tegenovergestelde van funshoppen, waaraan wij een hekel hebben. Zowel het exterieur en interieur van de winkel is overweldigend sober. Less is more. Niks geveinsde gezelligheid, goddank. Zonder ooit in het land geweest te zijn, hebben we bij Frischdienst Kaas toch het gevoel in een staatswinkel in het Noord Korea van Kim Jong-Un te zijn. De temperatuur in de winkel is rond de 7 graden Celsius. Eigenlijk is het één grote koelcel.

Foto’s Meer*Wolff en website Frischdienst Kaas

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s